maandag 15 december 2014

Het topje van de (ijs)berg

Ik zag er als een berg tegenop, fietsen in de grotten van Valkenburg. Daarom wil ik deze bijzondere ervaring graag met je delen.

Ik hoor je denken, mountainbiken door de Limburgse mergelgrotten, wie verzint nou zoiets? Het is een actiepunt wat eigenlijk niet op je bucketlist  mag ontbreken. De tocht begint bij een klein huisje waar je je samen met de groep verzamelt. Als de groep compleet is ga je 40 meter onder de grond, dit is meteen de warming up, want je loopt 163 traptreden naar beneden.


Tijdens het bijkomen van de afdaling krijg je (veiligheid)instructies van de gids en maakt iedereen zijn fiets gereed. Je fietst niet op een mountainbike maar op een cardanfiets, deze loopt gesmeerd, zelfs zonder ketting. Het vertrekpunt van de route is goed verlicht, maar zodra je de eerste gang uit rijdt is het pikkedonker.
In de grotten is het muisstil en zonder licht zie je geen hand voor ogen. Je moet goed oppassen, want sommige stukken in de grot zijn laag en smal, dan moet je snel bukken of afstappen, anders stoot je je hoofd. Na een tijdje wennen je ogen aan het donker en zie je door het schijnsel van de fietslamp eigenlijk best veel, zoals wandtekeningen, schelpen en grote open ruimtes.

Al met al is het een spannende fietstocht die je onder leiding van een gids door de mergelgangen aflegt. In totaal zijn er 3000 gangen in de grot met een totale lengte van ruim 70 km. Ik vond het een beleving die je zeker een keer in je leven meegemaakt moet hebben.

Wil je na het lezen van mijn blog deze uitdaging aan gaan? Klik hier voor meer informatie. Follow my blog with Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten