zondag 7 december 2014

De virtuele navelstreng

Ik hoop dat je een leuke pakjesavond hebt gehad. Denk je nog weleens terug aan pakjesavond van tien jaar geleden? Waarschijnlijk ging je toen met de familie gourmetten en daarna cadeautjes uitpakken en gedichten voorlezen. Tegenwoordig ben je met gourmetten drukker bezig met het voeden van je virtuele navelstreng dan van je eerste levensbehoefte, eten.


Door de komst van smartphones is er veel in de maatschappij veranderd. Het publiek is door social network sites, zoals Facebook en Twitter, veranderd in een prosument. Dit wil zeggen dat je mediaboodschappen ontvangt maar deze ook produceert. De smartphone zorgt ervoor dat je 24/7 online kunt zijn en continu met media bezig bent. Als je uit eten gaat is je telefoon waarschijnlijk het eerste object wat je op tafel legt, want je zou iets belangrijks missen. Wij, de 'sociale' wezens, zijn bang om afgesloten te worden van de virtuele wereld. Dit is de reden waarom FOMO (fear of missing out) het nieuwe YOLO (you only live once) is. Door de angst om dingen te missen ontstaat er bij een enkeling zelfs SMS, beter bekend als social media stress.

Tegenwoordig zijn er dus twee werelden, je real life en je virtuele (second) life. Wat ik mezelf afvraag is in welke wereld mensen zich bevinden? In welke wereld bevind jij je eigenlijk? Vind je online -statussen, -vriendschappen en -gesprekken waardevoller dan real life gebeurtenissen en face-to-face gesprekken met familie of vrienden? Als je bovenstaande vragen met 'ja' beantwoord is het de hoogste tijd om jouw virtuele navelstreng door te knippen.

Ben je nieuwsgierig hoe verstrengeld jij in je navelstreng zit? Kom erachter en maak de test. Mocht je volledig in de knoop zitten dan zal ik je de schaar, het verlossende object, aanreiken. Follow my blog with Bloglovin

2 opmerkingen:

  1. Leuk Kay! Die test ook, maar misschien is het leuk om ook een voorbeeld in de vorm van een filmpje of een afbeelding te laten zien?

    BeantwoordenVerwijderen