vrijdag 2 januari 2015

Niets is wat het lijkt

Allereerst wil ik je nog een gelukkig nieuwjaar wensen. Nu alle feestdagen er weer op zitten is het tijd om terug te keren naar het normale leven. Vandaag ga ik je iets vertellen over semiotiek, oftewel tekenleer.


Een teken is iets dat verwijst naar iets anders dan naar zichzelf. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten tekens, namelijk:

Iconische tekens
Een iconisch teken vertoont grote uiterlijke gelijkenis met het object waar het naar verwijst maar het hoort niet bij het object.
Bovenstaande afbeelding verwijst niet naar de aanduiding van het mannen- en vrouwentoilet. Het silhouet van de man verwijst naar het mannelijke geslacht en de vrouw naar het vrouwelijke geslacht. 

Indexicale tekens
Een indexicaal teken maakt geen onderdeel uit van een object of situatie, maar het verwijst daar naar en is er uniek mee verbonden.
De waterdruppels op het raam verwijzen niet naar water, maar naar het feit dat het geregend heeft. Een ander voorbeeld zijn lange haren in het doucheputje, deze verwijzen naar een vrouw die gedoucht heeft.

Symbolische tekens
Een symbolisch teken heeft geen gelijkenis of relatie met een object of situatie. De verwijzing gebeurt uitsluitend op grond van onderlinge afspraken.
Bron: Pinterest
Als je auto rijdt stop je voor een rood licht, want er is 'afgesproken' dat je bij rood licht niet door mag rijden. Een ander voorbeeld is een kruis. Als het goed is, is je aangeleerd dat een kruis verwijst naar de geloofsovertuiging het Christendom.

Welke tekensoorten haal jij uit jouw (dagelijkse) leven? Let me know :)
Follow my blog with Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten