maandag 12 januari 2015

Door de ogen van Roos Sohier

Vandaag is Roos Sohier, co-director TEDxYouth@Brabantlaan, aan het woord over de rebelse jeugd. Ben je nieuwsgierig naar haar visie? Lees dan snel verder.


 “Onze jeugd heeft tegenwoordig slechte manieren, minachting voor het gezag en geen eerbied voor ouderen. Jonge mensen spreken hun ouders tegen, houden hun mond niet in gezelschap en tiranniseren hun leraren.” Woorden van nu? Het zou zo maar kunnen. Het zijn echter de woorden van ene Socrates, een slordige 2500 jaar geleden. En als ik de media moet geloven dan is de 'jeugd van tegenwoordig' nog steeds lui, brutaal, asociaal, egoïstisch,gemakzuchtig, louter uit op eigen gewin en genot.

Ik vraag me altijd af welke invloed deze berichtgeving heeft op jongeren. En hoe wij -volwassenen - hierdoor met hen omgaan. Het lijkt mij in ieder geval niet dat jongeren door dit soort berichtgeving gestimuleerd worden om van de bank komen om de wereld te veranderen. En volwassenen zullen vooral blijven vertellen dat de jeugd verstandig moet zijn, zich aan de regels moet houden, vooral niet opstandig moet zijn, geen risico’s moet nemen en de dingen nu zijn zoals ze nu eenmaal zijn.

Dat is jammer. Want dan laten we heel veel kansen, creativiteit en innovatiekracht liggen. Elke  nieuwe generatie helpt mee aan de volgende stap in ontwikkeling die we als samenleving nodig hebben. Zo gaat dat al  eeuwen. Vaak staak staan jonge mensen aan de wieg van de meest baanbrekende ideeën:
- Einstein was nog maar 26 was toen hij zijn relativiteitstheorie publiceerde;
- Isaac Newton presenteerde zijn zwaartekracht-theorie toen hij 23 was;
- Coco Chanel was 27 jaar toen ze haar eerste boetiek opende in Frankrijk;
- Jk Rowling kreeg het idee om de Harry Potter reeks te schrijven toen zij 25 was;
- Mark Zuckerburg was 20 jaar toen hij zich eigenaar van Facebook kon noemen;
- Marten Blankesteijn (27) en Alexander Klöpping (27) bezitten in 2014 in één klap een bedrijf van €13 mln. genaamd Blendle.

Hun ideeën pasten niet binnen het bestaande. Maar gelukkig waren zij rebels genoeg om door te zetten en hun ideeën te realiseren. Dit soort positieve rebellie hebben we in deze tijden van grote veranderingen, onzekerheid en onrust heel hard nodig: mensen die durven op te komen voor wat echt belangrijk voor hen is en positief durven af te wijken van de norm.

Gelukkig kom ik heel veel jongeren tegen die heel constructief bezig zijn: jonge mensen die zelfbewuster zijn dan ooit en meer in verbinding met elkaar staan dan ooit.  Zij willen mede verantwoordelijk zijn voor hun eigen toekomst en een betere wereld. Het is maar met welke bril je de wereld bekijkt. Helaas is het zo dat in een wereld waar volwassenen het voor het zeggen hebben, deze jongeren, makkelijk over het hoofd worden gezien.  Dit is een van de redenen om hen bij TEDxYouth@Brabantlaan het podium te bieden. Omdat ervoor te zorgen dat deze jonge positieve rebellen niet over het hoofd worden gezien.

En het mooiste zou zijn dat we hiermee een positieve beweging in gang zetten. Dat we over een tijdje lezen:  “De jeugd van tegenwoordig durft op te komen voor dat wat echt belangrijk is voor hen. Ze durven af  te wijken van de heersende norm, zijn nieuwsgierig en bereid om vragen te stellen, de status quo ter discussie te stellen”. Hopelijk waarderen volwassenen rebelse jeugd dan veel meer. Omdat we deze rebellen in deze turbulente tijden heel hard nodig hebben. Omdat we de wereld een beetje mooier willen maken.

Speciaal voor de positieve rebellen, de ‘misfits’, ‘the crazy ones’ maakten we tijdens de derde editie van TEDxYouth@Brabantlaan onderstaand “Think different” filmpje.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten