donderdag 15 januari 2015

Welkom in de communicatiejungle

Als studente Communicatie heb ik regelmatig de vraag 'je studeert communicatie, maar wat doe je dan?' naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Ik vind het nog steeds lastig om op deze vraag een antwoord te geven, want je wordt niet specifiek voor één beroep opgeleid en het is een hele brede opleiding. Dus wat doe je eigenlijk als je in de communicatiejungle zit?


Laat ik eerst beginnen met het uitleggen van de betekenis communicatie, want wat is de essentie hierachter? Het antwoord is eenvoudig, want door middel van communicatie stel je een boodschap aan een ander beschikbaar, met intentie om betekenis over te dragen. Iets wat je moet weten is dat de boodschap een betekenisloos object is, want de betekenis zit niet in de dingen die we waarnemen, maar in de waarneming zelf.

Als communicatiepuppy (en ook als senior) is het een hele opgave om ervoor te zorgen dat de mensen de door jouw bedoelde betekenis in hun hoofden krijgen. Probeer met jouw campagne of verhaal maar eens op te vallen tussen 3.000 (reclame) uitingen waar mensen dagelijks mee geconfronteerd worden. Voorheen werden mensen waar de boodschap op gericht werd een doelgroep genoemd, maar deze term wordt nog nauwelijks gebruikt. Tegenwoordig is iedereen anders en wil daarom persoonlijk aangesproken worden. Het idee van de massa is daarmee verleden tijd.  

'Oh, je studeert Communicatie? Dan ben je toch alleen maar bezig bent met social media of je lult een beetje als Brugman?' Dit vooroordeel slaat natuurlijk nergens op. Als communicatieprofessional verricht je onderzoek, je analyseert informatie en creëert op basis daarvan de juiste middelen of content. Je ontwikkelt en geeft advies over het communicatiebeleid, zowel intern als extern. Verder plan en organiseer je evenementen maar ook bijeenkomsten om de neuzen van de medewerkers één kant op te krijgen.Tot slot ben je representatief, oftewel je bent het visitekaartje van het bedrijf. Als een bedrijf negatief in het nieuws komt ben jij degene die met tekst en uitleg zal moeten komen. Dit is communicatie in een notendop, ben je nieuwsgierig geworden en wil je hier meer over weten? Bezoek dan deze website of stuur mij een mailtje.  

At last but not least, een tegeltjeswijsheid over communicatie: als de fouten dik zijn, is de relatie dun.
Follow my blog with Bloglovin

2 opmerkingen:

  1. Heel leuk en herkenbaar blogje! Ik heb zelf ook communicatie gestudeerd en vind het ook altijd moeilijk om vragen te beantwoorden als "Wat ga je dan voor werk doen?". Als 'communicatiemeisje' vind ik de onderwerpen waarover je blogt erg interessant :)!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je compliment en reactie Dewi :) en die vraag is ook heel lastig om te beantwoorden

    BeantwoordenVerwijderen